Практична робота №1: "Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами. Виконання найпростіших лабораторних операцій".
Правила техніки безпеки
1.
Працюйте в кабінеті хімії обов’язково в халаті.
2. Будьте максимально обережними під час виконання будь-яких практичних робіт.
Пам’ятайте, що неохайність,
неуважність, недостатня обізнаність із властивостями речовин, з якими
проводиться робота, можуть спричинити нещасний випадок.
3.
Виконуйте тільки ті хімічні досліди, які узгоджено з учителем, під його
наглядом або наглядом лаборанта.
4.
Уважно читайте етикетку на посудині з речовиною, яку берете для досліду.
Відкривши посудину, не кладіть пробку на лабораторний стіл боком, а ставте її
так, як зображено на малюнку.
Так потрібно ставити пробку, відкривши склянку з реактивом
5.
Реактиви для дослідів беріть лише в тих кількостях, які зазначені в
інструкції.
6.
Якщо в інструкції не зазначено, яку масу чи об’єм реактиву треба взяти, то суху речовину беріть у такій кількості, щоб
вона вкрила лише дно пробірки, а розчину - не більше 1/6 її об’єму.
7.
Надлишок узятого реактиву ні в якому разі не зливайте (не зсипайте) назад у
посудину, де він зберігався. Його дозволяється зливати (зсипати) у спеціальні
склянки.
8. Наливаючи розчин, посудину з реактивом беріть так, щоб етикетка
спрямовувалась у бік долоні, знімайте краплю з краю шийки посудини:
бо рідина
стікатиме по склу, псуватиме етикетку, може пошкодити шкіру рук.
9. Посудину, з якої взяли реактив, відразу закрийте пробкою і поставте на
місце.
10.
Під час нагрівання розчинів у пробірці користуйтеся дерев'яним тримачем.
Уважно стежте за тим, щоб отвір пробірки був спрямований у бік від вас і інших
працюючих, бо рідина внаслідок перегрівання може викинутися з пробірки.
11.
Під час нагрівання рідин стежте, щоб не перегрівалися стінки посудини над
рідиною (особливо, коли рідини мало), бо при потраплянні на перегріте скло
крапель рідини посудина може тріснути.
12.
Щоб уникнути перегрівання, ніколи не нагрівайте пробірку лише знизу, а
рівномірно прогрівайте всю пробірку, весь її вміст.
13.
Не заглядайте в пробірку, в якій нагрівається рідина, і не нахиляйтеся над посудиною,
в яку наливається будь-яка рідина (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть
потрапити в очі.
14.
Ніякі речовини не пробуйте на смак.
15.
Нюхайте всі речовини обережно, не нахиляйтеся над посудиною і не вдихайте
повними грудьми, а спрямовуйте до себе пару чи газ рухами руки.
16.
Будьте особливо обережні під час
роботи з лугами. Потрапляння навіть розбавлених розчинів лугів в очі може
призвести до повної втрати зору. Якщо розчин лугу потрапив на руки, негайно
змийте його великою кількістю води до зникнення відчуття милкості.
17.
Будьте дуже обережні також під час роботи з кислотами. Особливо бережіть
очі. В разі потрапляння розчину кислоти на руки також негайно змийте його
великою кількістю води.
18.
Будьте особливо обережні під час роботи з нагрівними приладами.
19.
Гарячі предмети ставте на керамічну плитку або спеціальну підставку.
20.
Відпрацьовані реактиви зливайте у раковину (після їх нейтралізації), а
цінні реактиви — у спеціальний хімічний посуд.
21.
Після закінчення роботи приберіть своє робоче місце, відключіть воду,
вимкніть електронагрівні прилади й обов'язково ретельно вимийте руки.
22.
Не кладіть свої сніданки на лабораторні столи й ніколи не вживайте їжу в
хімічному кабінеті.
Практична робота
Практична робота №2: "Розділення сумішей".
Оформлення роботи:
Немає коментарів:
Дописати коментар